Nå upp till klassningen

Attilus Caviar - Making The Grade

Om du är en person som har bra smak vet du redan att kaviar är en speciell rätt och du uppskattar förmodligen en himmelska smaken och kvaliteten. Men för att bli en äkta kännare behöver man lära sig lite mer om hur kaviar klassas. Det är så som världens kaviarexperter och kockar bedömer kvaliteten på kaviaren.

 

Äggens enhetlighet

Det handlar om kaviarens övergripande intryck. Generellt sett har bra kaviar en konsistens är det gäller äggens fysiska egenskaper som storlek och färg.

 

Äggens storlek

Ju större äggen är desto mer smak frigörs när äggen spricker i gommen. Beluga-kaviar har de största äggen, lite mindre än en ärta. Nästa storlek är Oscietra - om äggen är mindre än förväntat betyder de att de inte är tillräckligt mogna.

 

Äggens färg

Äggen varierar i färg beroende på åldern på stören som de kommer från. När det gäller Oscietra-kaviaren bleknar färgen (från mörkt olivgrön till gyllenbrun) i takt med att fisken blir äldre.

 

Äggens mognad

Precis som med ost eller ett årgångsvin smakar kaviaren bättre ju äldre stören är..

 

Separation av äggkornen

Äggseparation sker när kaviaren behandlas. Resultatet beror på hur finstämmig silningsprocessen är samt på utrustningens kvalitet.

 

Kaviarens doft

God kaviar har en frisk vattenaktig doft, ungefär som ostron, vilket återspeglar hur färska äggen är. Kaviar som är kopior har inte den egenskapen eftersom de brukar ha en stark fiskaktig doft.

 

Äggens klarhet

Äggens glansiga hölje återspeglar äggens färskhet samt att kaviaren lagrats på rätt sätt.

 

Äggskalens hårdhet

Kaviar av god kvalitet har äggkorn av god kvalitet. Skalet ska vara så hårt så att det spricker i gommen men så mjukt att det smälter i munnen.

Våra produkter