Provsmakningsguide

Attilus Kaviar - Provsmakningsguide

Människor tycker ofta det är mycket spännande när det finns anledning att fira med en utmärkt kaviar. Det här är en guide med allt du behöver veta innan du beställer kaviar till nästa lunch eller serverar det på nästa middagsbjudning.

 

Olika typer av störkaviar

Oscietra är finsmakarnas val av kaviar. Det tillverkas av rysk stör (Acipenser gueldenstadtii) och de mellanstora och pärlaktiga kornen har en olivgrön eller gyllenbrun färg. Ocietra har en lätt nötig smak som är mycket djup och rik, och en mild eftersmak som dröjer sig kvar i munnen länge.

Baerii anses vara bland den finaste kaviaren i världen. Den tillverkas av siberisk stör (Acipenser baerii), och har mellanstora silkesaktiva pärlor som kännetecknas av sin aromatiska och elegant kryddiga smak med en eftersmak som är frisk och ren och som ger ett delikat "popp" i slutet.

Sevruga kommer från den minsta och vanligast förekommande av de fyra största störarterna(Acipenser stellatus). De fina platinumpärlorna har en stark smak med en mild och fruktig arom.

Beluga är kanske den mest kända kaviaren som tillverkas av Huso Huso-stören. Det är den mest sällsynta och därför den dyraste kaviaren. De stora kornen har en spröd konsistens med färger från ljus till mörkt grå och ger en rik och krämig smak med en lätt touch av hasselnöt.

 


Förvaring

För att man ska kunna njuta av det här kulinariska nöjet är det viktigt att veta hur man ska hantera kaviaren. Det är oerhört viktigt med rätt förvaring Kaviar ska förvaras i temperaturer mellan -2 and +2 ºC (längst ner i kylskåpet är perfekt). När det är dags att äta låter du burken stå i rumstemperatur i 5 minuter, sedan öppnar du den - och njuter.

Ett råd. Om man låter burken vara öppen för länge blir äggen mjuka och sega på grund av oxidering. När burken har öppnats bör kaviaren ätas inom 2 - 3 dagar.

 

Njuta

Precis som ett fint vin ska kaviar avnjutas. För en ren och oförstörd upplevelse lägger man en sked med kaviar på baksidan av handen, mellan tummen och pekfingret. Sen, utan att dina läppar nuddar kaviaren, för man in äggen i munnen och pressar dem mot gommen med tungan till de "poppar", vilket frigör en äkta smakexplosion.

Den här avsmakningstraditionen går tillbaka till när den tid när det var obligatoriskt att provsmaka innan köp, och på grund av att säljarna ofta bara hade en sked! Människans hud överför också precis rätt mängd kroppsvärme för att frigöra aromen. Prova själv! Du vet om kaviaren är bra eftersom de bästa sorterna aldrig lämnar någon lukt på handen efter en provsmakning.

Rätt skedar för provsmakning ska vara tillverkade av pärlemor, glas eller plast. Använd aldrig metallskedar eftersom de kan påverka smaken.

 

Servering

Om du serverar kaviar hemma till vänner eller gäster ska du göra så här:

1. Bestäm hur mycket kaviar du behöver. Vi rekommenderar en minsta mängd på 30 gram per person. Den första skeden med kaviar är för att vänja gommen vid smaken, den andra för att uppskatta doften, smaken och konsistensen. Den tredje är ren njutning!

2. Ta ut kaviaren ur kylskåpet precis innan du ska servera den, öppna burken och låt kaviaren luftas i tre till fem minuter så att den värms upp naturligt till rumstemperatur. Om du vill kan du servera burken på en isbädd.

3. Kaviar ska alltid serveras med en sked som inte är av metall, som till exempel pärlemor, glas eller plast. Använd aldrig guld, silver eller rostfritt stål eftersom metall påverkar smaken på kaviaren.

4. Servera gärna ett glas kall champagne till om du vill erbjuda en perfekt motsats till sen smakrika och saltiga kaviaren. Iskall vodka är en vördnadsvärd rysk tradition, och den har en mild smak som gör att kaviarens distinkta smak inte påverkas. Alternativ är ett glas kallt vitt vin ett bra val, en frisk bourgogne som chablis eller en stram chardonnay kompletterar kaviarens delikata smak på ett bra sätt.

5. Kaviar är utsökt i sig själv men kan även fungera bra med annan mat om dofterna inte är för starka. Potatis, kokt ägg eller pilgrimsmusslor passar perfekt, men garnering som citronklyftor, finhackad lök och kapris är ofta för starkt.

 

Det viktigaste är att inte göra upplevelsen allt för komplicerad. Bara slappna av och njut av smaken av naturlig lyx.

Våra produkter